Čím vybělit kůži

Trendy

Zveřejněno dne 27.2.2015

V minulosti byl velmi oblíben hydrochinon při léčbě zesvětlení kůže. Až do nedávna bylo použití hydrochinonu považováno za nejbezpečnější a nejefektivnější zesvětlení kůže. Odstraňovala se s ním nejen hyperpigmentace, ale i pigmentové a stařecké skvrny, melasma a podobné zabarvení kůže, například bělení řitního otvoru. Dnes ale nový výzkum naznačuje, že tato léčba může mít vážné nežádoucí účinky spojené s dlouhodobým užíváním syntetického hydrochinonu. Naštěstí nám příroda dává na výběr další účinné látky na bělení kůže. Jak tyto přírodní látky na bělení kůže působí si ukážeme v tomto článku.


Nebezpečný hydrochinon na bělení kůže

Nebezpečnost používání hydrochinonu je tak velká, že v poslední době se různé spotřebitelské organizace snaží odstranit výrobky s obsahem hydrochinonu z pultů obchodů a omezit jejich použití pouze na lékařský předpis. Proto mnozí výrobci přešli na výrobu přírodní alternativy hydrochinonu, která napodobuje jeho vlastnosti při bělení kůže.


Na bělení kůže pomoc z přírody

Při této výrobě nových přípravků na bělení kůže výrobci čerpají z přirozených bělících účinků lékořice a kyseliny kojic a alfa-Arbutinu. Kombinací těchto ingrediencí se dají dosáhnout často výsledky, které ještě předčí hydrochinon, ale bez souvisejících rizik.

Čím vybělit kůži?

Zesvětlovače kůže mají v posledních několika letech za sebou dlouhou vývojovou cestu. Spotřebitelé se totiž dnes díky snadno dostupným informacím na internetu mohou mnohem lépe vzdělávat a zjišťovat od ostatních nežádoucí účinky pleť bělících produktů, které chtějí koupit. Tato článek je proto navržen tak, aby se spotřebitel s jeho pomocí mohl seznámit s mnoha různými složkami zesvětlovačů kůže dostupných na dnešním trhu. A nakonec si pak mohl vybrat nejlepší produkt pro svou kůži.

Proces zesvětlení kůže probíhá v několika etapách. Jednotlivé složky přípravků na zesvětlení kůže působí v různých fázích procesu a obvykle poskytují nejlepší výsledky, když se spojí dohromady do jednoho ověřeného produktu. Zde jsou uvedeny některé z nejoblíbenějších surovin používaných při výrobě produktů na bělení kůže.

Alfa Arbutin:

Alfa-Arbutin je biosyntetická aktivní složka, která je čistá a dobře rozpustná ve vodě. Alfa-Arbutin je vyráběn ve formě prášku. Alfa-Arbutin je jeden z nejpokročilejších účinných látek v moderním zesvětlování kůže. U Alfa-Arbutinu bylo prokázáno, že při bělení účinně fungoval na všechny typy pleti. Ukázalo se, že i velmi nízké koncentrace Alfa-Arbutinu blokují činnost tyrozinázy, čímž vzniká tak zvaný albinismus. Výzkumy prokázaly, že epimer z arbutinu má asi 10 krát silnější inhibiční účinek, než je u beta-arbutinu. Alfa-Arbutin je velmi drahá ingredience, štěstí, že funguje i při velmi nízkých koncentracích. Alfa arbutin je nejrychlejší a nejefektivnější bělící prostředek při bělení kůže.

Beta-Arbutin (extrakt z medvědice lékařské):

Beta-Arbutin je často zmiňován jen jako arbutin. Beta-Arbutin je přírodní extrakt nalezený v rostlinách medvědice lékařské. Arbutin také poskytuje kůži zesvětlující účinek na kůži tím, že zabrání tyrozináze v její činnosti. Ačkoli je arbutin přírodní derivát hydrochinonu, tak nemá stejná rizika nebo vedlejší účinky. Arbutin, jak bylo prokázáno, je velmi bezpečná látka. Beta-arbutin je levnější na výrobu než alfa-arbutin, ale také i jeho bělící efekt je desetkrát slabší. Z těchto důvodu je v mnoha nových kůži bělících přípravcích nyní použitý Alfa Arbutin na rozdíl od dříve používaného beta-arbutinu.

Kyselina kojic:

Kyselina kojová (Kojic Acid; C6H6O4; 5-hydroxy-2-(hydroxymethyl)-4-pyrone) je produktem plísně, především druhem Aspergillus oryzae, vyskytující se v Japonsku, odkud má také kyselina název – Kojic. Kyselina kojová se často používá jako přísada do asijské stravy a podle posledních poznatků se začala také používat v kosmetice, jako přírodní prostředek k bělení kůže a při léčbě pigmentových problémů a stařeckých skvrn. Kyselina kojová byla poprvé objevena v roce 1989 a nyní je používána jako přírodní alternativa k hydrochinonu. Kojic kyselina pochází z houby a studie ukázaly, že je účinná jako zesvětlující činidlo, protože brzdí produkci melaninu (hnědé barvivo). Kojic kyselina je vedlejším produktem fermentačního procesu sladování rýže, jenž se užívá při výrobě japonského rýžového vína. Existují přesvědčivé výzkumy, a to jak in vitro (ve zkumavce), tak i in vivo (na živých subjektech), prokazující přímé účinky kojic kyseliny na inhibici produkce melaninu.

Výtažek z lékořice:

Lékořice slouží mnoha účelům při péči o pleť. Složka, která je u tohoto výtažku odpovědná za bělení kůže je známá jako glabridin. Glabridin bělí tím, že brání pigmentaci utlumením aktivity tyrosinázy. Studie ukázaly, že výtažek z lékořice může kůži poskytnout značný rozjasňující účinek. Glabridin se nachází v rostlině ve velmi malém množství a proto je důležité zajistit, aby se použila správná část rostliny lékořice. Lékořice má protizánětlivé účinky a navíc je velmi populární příměsí v produktech pro péči o pleť.

Niacinamid:

Niacinamid je spíše známý jako vitamín B3 a je to účinná látka při bělení kůže. Vitamín B3 bělí kůži tím, že zabrání přechodu melanosomu z melanocytů do keratinocytů. Bělení kůže pomocí vitamínu B3 funguje nejlépe v kombinaci s nějakou další látkou na zesvětlení kůže. O niacinamidu (vitamínu B3) je také známo, že je účinný proti akné.

Vitamín C:

Vitamin C je přírodní antioxidant, který se vyskytuje v mnoha různých formách (některé stálé a jiné nestabilní), ovšem každá s odlišnými vlastnostmi. U některých z těchto forem bylo prokázáno, že snižují tvorbu melaninu a poskytují pokožce bělící účinky při zevní aplikaci. Mezi ně patří kyselina-askorbová, hořčík askorbyl fosfát a askorbyl fosforečnan sodný. Tyto formy používají-li se samostatně, nebo společně, mohou pomoci zpomalit hyperaktivní tvorbu melanocytů a tím mohou dosáhnout zesvětlení kůže.

Citronová šťáva:

Citronová šťáva je jednou z nejsilnějších přírodních látek na bělení kůže. Citrónová šťáva bohužel také velmi dráždí kůži a měla by být v zesvětlovačích kůže používána pouze v malých koncentracích. O citronové šťávě je také známo, že velmi vysušuje kůži, pokud se použije přímo neředěná.

Emblica:

Emblica je patentované složení získané z rostlin Phyllanthus Emblica. Extrakt emblica využívá víceúrovňovou kaskádu antioxidačních látek, které zajistí dlouhodobou a stabilní antioxidační aktivitu. Nedávné studie prokázaly, že tento přírodní antioxidant také poskytuje významné zesvětlení kůže při použití v mírných koncentracích.

Extrakt z moruše

Extrakt se získává z kořene moruše Broussonetia kazinoki a Siebold. nebo Broussonetia papyrifera, nebo kříženci obou těchto rodů Moraceae. Výtažky z jejich kořenů se chovají jako inhibitory enzymu tyrosinázy. Účinné látky přítomné v extraktu z moruše jsou prenylované, polyhydroxylované mono-a bis-fenylderiváty. Pouhá koncentrace 0,4% extraktu z moruše inhibuje tyrosinázu o 50% ve srovnání s 5,5% hydrochinonu a s 10,0% kojic kyseliny. U koncentrace 1% extraktu z kořene moruše nejsou známé žádné významné dráždivé projevy.

Kořen libečku

Libeček lékařský je statná rostlina vysoká až 2 metry, která u nás roste jen v soukromých zahradách, ve volné přírodě nikoliv. V Čechách se libeček lékařský nazývá také jako americký celer a hojně se používá jako koření na místo celerové a petrželové nati. Na bělení kůže je nejúčinější z libečku jeho kořen, který když se usuší, jemně rozemele a pak smíchá s trochou oleje, tak pak trochu zesvětluje pigmentové skvrny na pokožce.

Lnice obecná (květel)

Lnice roste ve volné přírodě v ČR nejčastěji kolem cest, kde vytváří pěkné, husté a sytě žluté hrozny květů. Při vnějším použití je lnice velmi dobrým lékem na pihy a jiné nečistoty v obličeji, kupříkladu na ucpané póry. Po často opakovaném potírání pih silným čajem z lnice pihy blednou a někdy i úplně zmizí. Silný čaj z lnice se připraví ze dvou lžic lnice na čtvrtlitr vody. Na zesvětlení pih se aplikace lnice musí provádět dlouhodobě a pravidelně, dvakrát i třikrát denně po dobu alespoň tří měsíců.

Kyselina glykolová:

Kyselina glykolová neboli AHA (alfa hydroxykyselina) podporuje exfoliaci pleti a dodává ji přírodní zjasnění. Kyselina glykolová svou schopností odebrat svrchní buňky, nejen vyrovnává pleťové zbarvení, ale také pomáhá minimalizovat jemné linky a vrásky. AHA neboli kyselina glykolová obvykle při bělení pomáhá ostatním osvětlovačům tím, že jim umožňuje proniknout hlouběji do kůže.

Kyselina mléčná:

Podobně jako AHA (alfa hydroxykyselina), tak i kyselina mléčná napodobuje vlastnosti kyseliny glykolové, ale je spíše vhodnější pro osoby s citlivou pokožkou. Kyselina mléčná, stejně jako AHA, může při bělení spíše pomoci jiné přísadě v zesvětlovačích kůže tím, že jim pomůže proniknout hlouběji do kůže. Jinak se běžně kyselina mléčná používá jako účinný lék na bradavice a lze ji normálně koupit v lékárně pod názvem Duofilm.


Stařecké a pigmentové skvrny fotografie

Fotky, na kterých jsou vidět stařecké skvrny, jsou zde.

Fotky, na kterých jsou vidět pigmentové skvrny, jsou zde.

Autor ©lusi

odkaz na článek

. Čím vybělit kůži [online]. Zdraví.ČeskýPřehled.cz, . .


Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 395 lidí.




sdílejte článek


Facebook   
Twitter   
Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Kosmetyka uplne vybeleni pleti

(olga 29.11.2014 21:13)

mam zajem o vas pridukt na vybeleni pleti jak si je mam objednat. dekuji P horvathova


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět



Pigmentove skvrny

(andrea didiova 6.4.2014 19:35)

zdravim mela bych dotaz mam pigmentove skvrny ale jineho puvodu pokazde kdyz se mi obevi mali napr.pupinek ja ho hned strhnu a tim padem se mi hned z toho objevi pigmentova skvrna nevim si s tim rady jak to odstranit mam to skoro na celem tele nejvice oblicej nohy a ruce prosim o radu nevim jak dal predem moc dekuji


Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět



Bleaching

(Hans 14.3.2013 19:30)

Prosím jaký přípravek na bělení kůže pro Indickou či Romskou pleti je doporučující. S pozdravem.


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět



Zesvětlení kůže

(Martina 31.7.2012 13:34)

Dobrý den,je mi 14 let a za 20 dní odlétám do Japonska.Poradíte mi prosím Vás jak vybělit kůži.Děkuji za odpověď.Lea


Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět



Stařecké skvrny

(Eva Šípová 13.6.2012 14:47)

Lze nějak odstranit například leisrem neb podobně ?
Děkuji za odpověď


Počet odpovědí: 4 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět





zajímavé články
zaměření článku


SiteMAP | RSS