Dieta při mononukleóze

Nemoci

Zveřejněno dne 27.12.2016

V minulosti se při mononukleóze nařizovala přísná jaterní dieta. Bylo ale vědecky vyvráceno, že by taková přísná dieta měla příznivý vliv na průběh nemoci, spíše naopak může po delší době škodit, a to tím, že neobsahuje některé důležité živiny, jako jsou vitamíny rozpustné v tucích nebo esenciální mastné kyseliny.



Proč je třeba držet dietu

Při onemocnění mononukleózou obecně platí, že by se měly respektovat zásady zdravé výživy. Především se nemocní musí vyvarovat alkoholu. Dále by měli ze svého jídelníčku vyloučit jídla připravovaná na přepáleném tuku. Odpadá tedy jakákoli příprava jídla formou smažení. Nejlepší je pokrmy připravovat na páře, dusit nebo vařit.

Nedodržování dietních opatření může vést k pomalejší úpravě jaterních hodnot k normálu nebo ke žlučníkovým a jiným trávicím obtížím.


Další léčba mononukleózy

Když má nemoc vážný průběh, je nutná hospitalizace v nemocnici. Většinou ale postačí docházení pacienta na infekční oddělení nejbližší nemocnice. Protože se jedná o onemocnění virové, nemají na průběh nemoci vliv ani antibiotika. Léky se podávají pouze na zmírnění doprovodných chorob, jako je kašel a rýma. Vlastní léčba spočívá na dvou pilířích: klid a dieta. A platí, že čím přísněji dodržovaná dieta, tím rychlejší je uzdravení.

Dieta při mononukleóze u dětí

U dětí není třeba zavádět po prodělané mononukleóze žádnou dietu, protože dětská strava by měla být ve své podstatě racionální, bez tuků a smaženého jídla.

Jak dlouho se musí dieta dodržovat

Léčba trvá přibližně 6 měsíců. Zhruba 1 měsíc musí být člověk doma, pak 2–4 měsíce ještě držet dietu, následně se musí ještě nějakou dobu fyzicky šetřit. Podle průběhu nemoci ale některá stadia mohou trvat kratší dobu, za velmi příznivých podmínek tedy může být mononukleóza vyléčena již například za 3 měsíce. 3 měsíce jsou také doba, po jejímž uplynutí se povoluje vrcholovým sportovcům návrat k plné tréninkové zátěži.

Zhruba po půl roce diety a fyzického klidu je možné se vrátit k běžnému režimu. Vir mononukleózy v těle zůstává a pro případného příjemce krve je nežádoucí. Mononukleóza by se ale dala v jednom svém rysu označit jako dětská nemoc – imunita je doživotní, mononukleózu byste neměli dostat více než jednou v životě. EB virus sice v těle přežívá, ale už jsou proti němu vytvořeny protilátky, pouze při snížené imunitě může mononukleóza znovu propuknout (takzvaná reaktivovaná mononukleóza), a to i vícekrát, ale nikdy už v takové síle jako poprvé.


Vhodné potraviny při a po mononukleóze

Při infekční mononukleóze se doporučuje dodržovat dietu s omezením tuku. Je vhodné se vyvarovat tučných druhu masa, uzenin (kromě drůbeží šunky a drůbežích párků), různých konzerv, paštik, zabíjačkových pokrmů. Používejte rostlinné oleje, rostlinné tuky (Rama, Flora). Tuk dávejte při přípravě až do hotových pokrmů, aby se zbytečně nepřepaloval. Zeleninu používejte nenadýmavou. Pečivo se doporučuje ne čerstvé, vhodné je tedy jíst pečivo až na druhý den. Při tomto onemocnění používejte pečivo bílé, rohlíky, veky, chléb bílý, vánočka, piškoty, suchary. U této diety je důležitá také technologická úprava při přípravě pokrmů. Mouku, kterou budete používat na zahušťování pokrmu, nejdříve opražte na teflonové pánvi nasucho do světle hněda, a pak ji v pokrmu nejméně 20 minut povařte. Používejte vaření, dušení, pečení v troubě pod poklicí nebo v alobalu, zabráníte tak vzniku nežádoucích kůrek a spálených částí.

Dieta s omezením tuků (dieta č. 4): Dieta s omezením tuku je plnohodnotná, lehce stravitelná, dlouhodobě uživatelná, pouze má snížený obsah tuku. Nejsou zde zařazeny potraviny, které mají vyšší obsah cholesterolu, proto má dieta mírně protisklerotický charakter. Ordinuje se v odeznívajícím akutním stadiu onemocnění slinivky břišní a při onemocnění jater.

Výběr potravin

Maso:

  • maso libové – hovězí zadní, vepřová kýta, telecí, jehněčí, libová slepice, kuře, krůta, králík
  • ryby – netučné, sladkovodní i mořské (například filé, treska, kapr, lín, pstruh)
  • uzeniny – libová šunka, párky drůbeží, salám dietní, salám drůbeží

Mléko:

  • mléko nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů; možné je pouze nízkotučné, egalizované
  • vhodné jsou zakysané mléčné výrobky – biokys, podmáslí, kefírové mléko, jogurtové mléko

Mléčné výrobky:

  • jogurt bílý nebo s povolenou ovocnou příchutí
  • termix, tvaroh měkký i tvrdý, nízkotučný
  • sýry tavené do 30 % tuku v sušině bez pikantních příchutí
  • sýry tvrdé, strouhané – eidam, moravský bochník
  • vhodné jsou tvarohové sýry

Vejce:

  • bílky neomezeně, žloutky 1 ks na den
  • vejce nepodáváme jako samostatný pokrm, pouze na přípravu pokrmů

Tuky:

  • povoleno maximálně 55 g tuku na den – volného i v potravinách (volný tuk maximálně 35 g, 20 g tuku obsaženého v potravinách)
  • větší množství tuků se zařazuje v dopoledních hodinách, méně pak večer
  • čerstvé máslo, náhradní másla – pomazánkové máslo, Perla, Rama, Flora
  • jednodruhové rostlinné oleje (slunečnicový, řepkový, olivový)

Sacharidové potraviny:

  • cukr a med přiměřeně, mouka, hladká, polohrubá i hrubá, ovesné vločky – po úpravě, krupice, kroupy (krupky lisujeme)
  • příkrmy – brambory, bramborová kaše, těstoviny, jemné nudle, rýže, knedlík dietní (nesmí být kypřen droždím), krupicové, moučné noky
  • pečivo – bílé, starší, vodové, netučné rohlíky, veka, starší netučná vánočka nebo mazanec, piškoty; pečivo nikdy s posypkou
  • piškotové, moučné těsto, tvarohové, odpalované spařované, krupicové těsto

Ovoce:

  • syrové – jablka, meruňky, broskve dobře vyzrálé
  • tepelně upravené – jablka, meruňky, broskve, třešně, višně, švestky, ryngle
  • ovoce jižní – banány, mandarinky, pomeranče, grapefruity

Zelenina:

  • mladá, jemná, čerstvá, mražená, sušená i sterilovaná
  • mrkev, celer, petržel, pastinák, černý kořen, mladá brukev, mladý květák, brokolice (malé množství), hrášek (malé množství), dýně, patisony, špenát, fazolka, rajčata, hlávkový salát, červená řepa, rajský protlak, rajčatová šťáva, dýně (jako dušené zelí)

Koření:

  • pažitka, petrželka, kopr, mladá celerová nať, libeček, bazalka, saturejka, majoránka, drcený kmín, vývar z bobkového listu, vývar z hub, citrónová a pomerančová šťáva, pomerančová kůra, vanilkový cukr

Vhodné jídlo

1 až 2 měsíce po normalizaci laboratorních hodnot jaterních testů platí přísný zákaz požívání alkoholických nápojů. Na doporučení lékaře se může protáhnout dieta až na rok po akutním průběhu onemocnění. Nevhodná jsou (alespoň zpočátku) smažená a tučnější pečená jídla a používání koření (například ostré papriky nebo chilli). Doporučuje se jíst kvalitní, plnohodnotnou stravu, aby nechyběly potřebné živiny. Strava by měla být pravidelná, rozložená v průběhu celého dne. Důležitý je dostatečný přísun nenasycených mastných kyselin, bílkovin, ovoce (a přírodních ovocných šťáv) a zeleniny. Po odeznění akutního onemocnění může u někoho přetrvávat nesnášenlivost (intolerance) některých jídel, a proto jsou nutné individuální úpravy jídelníčku.


Příklad jídelníčku při mononukleóze

1. den

  • snídaně: starší rohlík (není vhodné čerstvé pečivo – nadýmá) s netučným sýrem
  • dopolední svačina: banán
  • oběd: kuřecí vývar se zeleninou
  • odpolední svačina: nízkotučný jogurt
  • večeře: vařená brokolice s dietní šunkou
2. den
  • snídaně: nízkotučný jogurt, plátek celozrnného chleba s dietní šunkou
  • dopolední svačina: jablko
  • oběd: treska připravená na páře, bramborová kaše
  • odpolední svačina: mrkvový salát
  • večeře: dušené kuřecí kousky s vařenou mrkví
3. den
  • snídaně: kornspitz se šunkou
  • dopolední svačina: celozrnný rohlík s ochuceným tvarohem (sladkou paprikou)
  • oběd: plátek libového vepřového, připravený bez tuku, rýže
  • odpolední svačina: banánový pudink
  • večeře: brambory na loupačku, kyška
4. den
  • snídaně: nízkotučný tvaroh s ovocem
  • dopolední svačina: kefír
  • oběd: krůtí kousky dušené s těstovinami a rajčaty
  • odpolední svačina: rajčatový salát
  • večeře: zeleninový vývar
5. den
  • snídaně: omeleta z bílků
  • dopolední svačina: jablko nebo banán
  • oběd: telecí na sladké paprice s nudlemi
  • odpolední svačina: jogurtový nápoj s nízkým obsahem tuku
  • večeře: rizoto se zeleninou (mrkev, kukuřice)

Příklad receptů

Rýžová polévka

Ingredience: 30 g rýže, 40 g mrkve, 40 g petržele, 20 g celeru, sůl, petrželová nať

Postup: Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky a dáme vařit do osolené vody. Spařenou rýži propláchneme a také přidáme do polévky. Do hotového pokrmu doplníme drobně nasekanou petrželku.

Mrkvový salát

Ingredience: 200 g mrkve, 20 g cukru, sůl, pomeranč

Postup: Mrkev očistíme a jemně nastrouháme. Z pomeranče vymačkáme šťávu, osladíme cukrem, přidáme špetku soli a vzniklým nálevem mrkev přelijeme.

Tvarohový knedlík

Ingredience: 400 g měkkého tvarohu, 80 g krupice, 40 g strouhanky, 1 vejce, 80 g mléka (1 procento tuku), sůl

Postup: Tvaroh utřený s vejcem a mlékem osolíme, přidáme krupici i strouhanku a promícháme. Z těsta vytvarujeme váleček, který zabalíme do vyždímaného ubrousku namočeného ve studené vodě, na koncích převážeme provázkem, vložíme do vařící osolené vody, kde jej necháme podle velikosti 10–20 minut. Hotový knedlík vybalíme, nakrájíme na kolečka a podáváme s ovocnou omáčkou.

Plněné brambory

Ingredience: 80 g libového masa (směs vepřového, králičího, hovězího), 600 g brambor, kmín, sůl, petrželová nať, olej

Postup: Očištěné maso nakrájíme na malé kousky, podlijeme, osolíme a podusíme. Velké brambory oloupeme, rozkrojíme na poloviny a vydlabeme. Hotové maso rozemeleme, smícháme s nasekanou petrželkou a vzniklou směsí naplníme brambory. Pokapeme olejem, posypeme kmínem a narovnáme do zapékací misky vymazané olejem. Podlijeme malým množstvím vody a udusíme.

Řízek

Ingredience: 100 g libového masa (kuřecí, krůtí, telecí nebo vepřové), hladká mouka, vejce (bílek), odtučněné mléko

Postup: Plátek kuřecího, krůtího, telecího, vepřového nebo i rybího masa naklepeme a osolíme. Obalíme v hladké mouce, rozšlehaném vaječném bílku s trochou odtučněného mléka (0,5 % tuku, je vhodnější než nízkotučné, které má 1,5 % tuku) a ve strouhance. Čtverec alobalu potřeme malou kapkou oleje, aby se maso nelepilo. Řízek zabalíme a pečeme, nejlépe v remosce asi 25 až 30 minut, podle druhu masa. Lze péci i na roštu v troubě, ale to se musí víc hlídat, aby řízek nebyl vysušený.

Alobalové překvapení

Ingredience: 100 g masa (kuře, krůta, telecí), kořenová zelenina, majoránka, kousek másla

Postup: Plátky libového masa (kuře, krůta nebo telecí) nasolíme, naklepeme, vložíme do alobalu spolu s nakrájenou kořenovou zeleninou (lze i mražená směs na svíčkovou) a posypeme majoránkou. Pečeme podle druhu masa 30–50 minut. Jako přílohu zvolíme brambory, rýži či bramborovou kaši.

Těstovinový salát

Ingredience: 100 g těstovin, 1 rajče, 1/2 papriky, 30 g kuřecího masa

Postup: Těstoviny uvaříme, promícháme s nakrájenou syrovou paprikou a rajčaty a s vařeným kuřecím masem nakrájeným na kostičky.

Autor: © svevi
Foto:
© Shape

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Dieta při mononukleóze [online]. Zdraví.ČeskýPřehled.cz, 2016-12-27. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 468 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku


PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP | RSS