Hořko v ústech

Zažívání

Zveřejněno dne 1.11.2016

Hořko v ústech obvykle můžeme pocítit po konzumaci určitého druhu jídla. Proč ale vzniká hořko v ústech bez potravinové příčiny? Hořko v ústech je poměrně častý a nepříliš charakteristický příznak. Často jde o důsledek užívání různých léků, vyloučena však nejsou ani některá onemocnění. Celkově je tento příznak sice obtěžující, ale nebývá nijak závažný.



Příčiny

Příčin pocitu hořkosti v ústech je celá řada.

Dentální příčiny: Nedostatečná ústní hygiena, přemnožení ústních bakterií a záněty dásní se mohou projevovat hořkostí v ústech. Dostatečný pitný režim a zlepšení ústní hygieny pak vedou obvykle k rychlému vymizení obtíží.

Refluxní choroba jícnu: Tento poměrně častý problém je způsoben návratem žaludečních šťáv do jícnu a obvykle se projevuje pálením žáhy. Dostanou-li se zbytky kyselé žaludeční tekutiny až do dutiny ústní, může to vzbouzet nepříjemnou hořkokyselou chuť. Vyšší riziko je vleže, kdy horizontální poloha návratu šťáv napomáhá.

Léky: Nepříjemné pocity hořkosti v ústech jsou spojené i s užíváním celé řady léků. Poměrně často reagují lidé pocitem hořkosti na nově nasazená antidepresiva a některá antibiotika. Nepříjemné pocity hořkosti v ústech a nechutenství se objevují také u pacientů, kteří užívají velké množství různých léků.

Otrava olovem: Kovová nahořklá chuť v ústech se spolu s bolestmi břicha, zvracením a křečemi objevuje u akutní otravy tímto kovem.

Hormonální změny: Nepříjemné pocity v ústech se mohou objevovat také v průběhu menstruačního cyklu, kdy dochází ke změnám hladin ženských pohlavních hormonů. Podobné obtíže se objevují i u žen v přechodu.

Psychické příčiny: Pocit hořkosti v ústech může být pochopitelně i ryze psychiatrickým problémem.

Aby bylo možné zjistit příčinu hořkosti v ústech, je nezbytný rozhovor s pacientem, rozebrání jeho obtíží a zjištění, jaké léky užívá. Z dalších možných vyšetření lze provést například gastroskopii k vyloučení nebo potvrzení refluxní choroby.

Při konkrétní léčbě hořkosti v ústech záleží na vyvolávající příčině. Obecně je vhodné zvýšit příjem tekutin, žvýkat žvýkačky, vynechat dráždivou stravu a zlepšit zubní hygienu. U pacientů s příliš velkým počtem léků je vhodné vysadit nadbytečné léky. Užívá-li člověk antidepresiva, je prospěšné je po konzultaci s psychiatrem změnit za jiná. Je-li příčinou refluxní choroba, jsou vhodným lékem přípravky na překyselení žaludku.


Hořko v ústech po jídle

Hořká zelenina, bylinky či odvary s kořínky se objevovaly v jídlech podstatně častěji, než je tomu dnes. Hořká jídla by měla být nedílnou součástí pestré stravy. Blahodárně působí na trávicí ústrojí, a proto se řadí k přírodním spalovačům tuku! Nahořklá chuť bývá bohužel v moderním zemědělství často vytlačována, zjemňována. Hořkou chuť má čekanka, rukola, smetanka, artyčoky, ledový salát, hořké okurky, řeřicha, urologický čaj, grep, pomelo, bílá slupka na citrusových plodech, mandle. Z ovoce se nevyhýbejte bílým grepům, jídla kořeňte často hojně bylinkami, jako je majoránka, rozmarýn, tymián, zázvor, kerblík, kurkuma, meduňka lékařská. Tyto potraviny ve větším množství zanechávají hořký pocit na jazyku. Ovšem jsou pro náš organismus nepostradatelné. Při konzumaci těchto potravin můžete docílit i redukce váhy, protože receptory v ústech po vyhodnocení hořké chuti jednoduše zabrzdí náš apetit. Dále tyto potraviny působí zázračným způsobem na zažívání, zlepšují funkce jater a žlučníku, čímž zrychlují celý metabolismus. Rychleji trávíte i spalujete!

Právě na pocitu hořkosti v ústech byla založena takzvaná hořká dieta – hořké potraviny odbourávají tuky v těle a vyvolávají pocit sytosti. Jejich složení lehce nahořklé chuti způsobuje, že jich sníme méně, aniž bychom se museli hlídat.


Hořko v ústech po antibiotikách

Většina antibiotik má nahořklou chuť, která způsobuje následný pocit hořkosti v ústech. Charakteristickým představitelem tohoto problému je například antibiotikum Klacid. Zde se doporučuje konzumovat při jeho užívání dostatečné množství jogurtů. U citlivějších jedinců a dětí je často nutné jej nahradit jiným adekvátním lékem.

Hořko v ústech při těhotenství

Na tuto otázku neexistuje jasná odpověď, ale nabízí se hned několik vysvětlení. V období čekání na miminko jsou zkrátka čich a chuť zjitřenější, to dosvědčí snad každá těhotná žena. Vděčíme za to hormonálním změnám v těhotenství. Na druhou stranu může být hořkost v ústech varovným signálem, že něco není v pořádku, například že tělu chybí železo nebo že bojuje s infekcí, v krajním případě se může jednat o projev duševní poruchy. Ovšem ve většině případů se jedná o přechodný stav, který posléze odezní.


Hořko v ústech po ránu

Hořkost v ústech po ránu nelze jednoznačně přisoudit tomu kterému onemocnění. Někdy je způsobena potravinami, nejrůznějšími léky a dost často také stresem či nemocí. I rozvoj různých onemocnění, například roztroušené sklerózy, může souviset s hořkostí v ústech. Vhodné je doplnit minerály a vitamíny a zbavit se stresu. U lékaře můžete požádat o celkovou prohlídku s krevními testy.

Autor: © svevi
Foto:
© Sub

odkaz na tento článek

VINŠOVÁ, Světluše. Hořko v ústech [online]. Zdraví.ČeskýPřehled.cz, 2016-11-01. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 123 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku


PŘISPĚJTE NA PROVOZ TOHOTO WEBU


Jakákoliv částka od Vás nám do budoucna pomůže připravit nový a zajímavý obsah.
Uděláte nám velkou radost, když nám pošlete příspěvek na nový obsah.

Číslo účtu je 2901151489/2010

Variabilní symbol: 223328

Za každý příspěvek Vám z celého srdce děkuje tým webu Zdraví.ČeskýPřehled.cz.


SiteMAP | RSS