Lněné semínko

Zdravý styl

Zveřejněno dne 28.2.2014

Užívání lnu setého je známo již z období 3 000 let před naším letopočtem. Len se pěstoval v pásmu od Středozemního moře po jihovýchodní Asii. Jedná se o velmi významnou jednoletou kulturní plodinu. Lněné semínko mělo v dávných časech vícero použití, sloužilo jako potrava, na výrobu plátna i jako výborný lék. Dnes jsou všeobecně známy jeho účinky při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy nebo zastavení průjmu, dále při zánětu žaludku a žaludečních vředech. Již méně je známo, že lněné semínko blahodárně působí i proti rakovině.

Lněné semínko – účinky

Lněné semínko obsahuje vysoké procento tuku, a to až 40 %, 30 % vlákniny a 20 % bílkovin. Většinu tuku ve lněném semínku tvoří omega-3 mastné nenasycené kyseliny. Vzhledem k tomu, že u nás není běžná konzumace ryb a především těch mořských v takovém měřítku, abychom plně pokryli potřebu omega-3 kyselin, je len vynikající alternativou. Len a v něm obsažené nenasycené kyseliny chrání kardiovaskulární systém, snižují riziko infarktu o 1/3 a pomáhají rozvíjet centrální nervový systém. Je doloženo, že děti konzumující omega-3 mastné kyseliny mají lepší výsledky v inteligenčních testech. Pokud jíme semena celá, očišťují trávicí trakt a zrychlují metabolismus, nicméně nevstřebávají se z nich do organismu zdraví prospěšné látky. Před použitím je tedy vhodné je namlít či nadrtit, popřípadě dobře kousat. Lněné semínka lze konzumovat samotně nebo v salátech a podobně. Není potřeba je tepelně upravovat. Mají vynikající oříškovou chuť. Lněné semínko je vhodnou alternativou pro vegetariány a vegany. Pomáhá udržovat pravidelný srdeční rytmus, snižuje riziko mozkových příhod, zabraňuje tvoření zánětlivých látek, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, povzbuzuje imunitu a zlepšuje naše zdraví.


Lněné semínko a hubnutí

Lněné semínko obsahuje velké množství vysoce kvalitních tuků, hlavně pak omega-3 esenciální mastné kyseliny, 30 gramů lněného semínka denně stačí pro pokrytí jejich denní potřeby. Lněné semínko podporuje imunitní systém, je zdrojem energie pro svaly, prospívá pleti a vlasům, snižuje hladinu cholesterolu, je silně protizánětlivé. Má i množství cenné vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Lněné semínko má schopnost tlumit hlad tím, že snižuje glykemický index potravin, čímž také pomáhá při prevenci obezity. Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli – do polévek, salátů, masových karbanátků, pečených moučníků či palačinek. Používá se i k posypu pečiva, čerstvě rozemleté do různých pomazánek, kaší a podobně.

Lněné semínko – jak jej konzumovat

Loupaná semínka můžeme chroupat samotná jako oříšky nebo je můžeme konzumovat v pečivu, kterému dodají výbornou chuť a lépe zasytí. Často se semínka přidávají také do zeleninových salátů, můžeme si jimi vylepšit müsli. Důležité je semínka dobře rozkousat, protože by mohla projít trávicím traktem, aniž by si z nich tělo bylo schopno odebrat všechny cenné látky.


Lněné semínko – jak jej připravit

Vzhledem k tomu, že lněná semínka jsou velmi drobná a jejich pevná slupka zabraňuje jejich trávení, je vhodné semínko před podáváním upravit. Lněné semínko je velmi tvrdé, a pokud ho zkonzumujete jen tak vcelku, projde tělem a nezískáte z něj cenné látky. Nejlepší je umlít lněné semínko v mlýnku na kávu a přidávat ho do různých pokrmů, do pomazánek, do těsta na chleba, do salátů, do rizota a podobně. Zatímco neporušené lněné semínko vydrží velmi dlouho, po namletí rychle žlukne. Proto je dobré umlít ho vždy čerstvé. Jestliže si ho chcete připravit do zásoby, skladujte jej vždy v lednici a do 3–4 dnů spotřebujte. Zvlášť dobrá jsou opražená semínka jen tak nasucho na teflonové pánvi.

Lněné semínko – odvar

Odvar z lněného semínka pomáhá při zácpě, špatném zažívání, žaludečních vředech, působí na kvalitu vlasů, nehtů a kůže. Obsahuje tak zvané omega-3 mastné kyseliny, které léčí vysoký krevní tlak a působí preventivně proti cévním a srdečním onemocněním. Odvar z lněného semínka se připraví tak, že 2 lžičky celého semínka zalijete 2–3 dcl horké vody (nevaří se), necháte asi 15 min louhovat a poté scedíte, vznikne čirá hustá tekutina, která se pije vlažná. Lze přidat malé množství sirupu, aby tekutina měla chuť. Nebo si večer umelte 2 lžičky lněného semínka, zalijte je 2 dcl horké vody a nechejte odstát do rána. Ráno tekutinu vypijte na lačný žaludek. Jiná možnost je nasypat cca lžíci semínek do sklenice a zalít studenou vodou, nechat do rána vyluhovat. Ráno se voda vypije a semínka sní lžičkou, protože jsou již změklá a dají se dobře rozkousat.


Lněné semínko před porodem

Pro vysoký podíl vlákniny lněné semínko působí preventivně proti střevním obtížím a hemoroidům. V průběhu těhotenství je tedy jeho konzumace zvláště vhodná, neboť jsou v tomto období ženy k uvedeným problémům náchylnější. Doporučuje se ho také užívat před porodem pro usnadnění porodu. Vzhledem k zaručené zdravotní prospěšnosti není chybou vyzkoušet ho. Používají se 2–3 lžičky podrcených semen na šálek vody, vaříme 10–20 minut. Čaj necedíme, pijeme jej i s kousky semínek.

Lněné semínko a těhotenství

Některé ženy konzumují lněné semínko po celé těhotenství, jiné jej jedí raději až od 30. týdne. Každý den stačí 2 polévkové lžíce. Semínko uvolňuje porodní cesty, zjemňuje hladké svalstvo a tím se také lépe otvírá děložní hrdlo. Hlen ze lnu obalí dítě, proto se tak snadno porodí. Ve 40–50 gramech denně, to je dávka odpovídající zhruba 2 polévkovým lžícím, není lněné semínko nebezpečné ani v těhotenství ani při kojení.


Lněné semínko a zácpa

Zácpa je problém, který trápí mnoho lidí. V případě, že je vyloučena jakákoli patologie tlustého střeva, je na místě užívat různé preparáty a pomocníky, kteří od nemožnosti vyprázdnit se pomohou. Mezi ně patří i lněné semínko, které pomáhá v boji proti zácpě. Působí především jako projímadlo – je velmi oblíbené hlavně u těhotných žen – v tomto případě se lněné semínko může užívat až od 34. týdne těhotenství. Semínko změkčuje stolici, uvolňuje porodní cesty a zvyšuje množství hlenu v porodních cestách, což může mít vliv na ulehčení průběhu porodu. Lněné semínko obsahuje hemicelulózu a lignin, lunistatin, linamarin, některé oleje a bílkoviny, které ve střevě způsobí zvětšení objemu stagnující potravy, lehce povzbudí střevo k reflexivnímu pohybu tím, že ho roztáhne zevnitř. Současně působí jako „mazivo“, které pokryje stěnu ochrannou slizovou vrstvou. Nasadit ho lze nejen u zácpy, ale i u zanícených výchlipek střevních, u dráždivého tračníku, zevně v obkladech, například na bolesti žlučníku. Absolutní nezbytností je přívod tekutin, neboť při omezeném pití dochází až k bolestivému nadýmání. Lněné semínko snižuje vstřebávání jiných léků.


Lněné semínko – nutriční hodnoty

Lněná semínka mohou být dvojí, a to hnědá a žlutá (neboli zlatá), protože rozlišujeme dvě základní odrůdy. Oba druhy mají podobné nutriční hodnoty se stejným množstvím omega-3 mastných kyselin. Nemusíte se tedy bát, že vás barva semínka ošidí o prospěšné látky. Výjimkou je takzvaný len žlutý, který v obchodech těžko zakoupíte. Právě ten má odlišný profil oleje s nízkým obsahem omega-3 mastných kyselin. 100 g lněného semínka dodává přibližně 450 kcal (1 890 kJ), 41 g tuku, 28 g vlákniny a 20 g bílkovin. Dokonce jedna polévková lžíce semínek se třemi lžícemi vody může při pečení posloužit jako náhrada 1 vajíčka. Pozor – nadměrná konzumace semínek může způsobit průjem.

Autor: © svevi
Foto:
© Dvortygirl

odkaz na článek

. Lněné semínko [online]. Zdraví.ČeskýPřehled.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 21 lidí.




sdílejte článek


Facebook   
Twitter   
Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku


SiteMAP | RSS